İstenmeyen ya da kullanım ömrünü dolduran kıyafetlere ne olacağı, moda tüketicisinin sürdürülebilir alışkanlıklar edinmeye çalışırken en sık karşılaştığı problemlerden biri. Biliyoruz ki çöpe atılan kıyafetler onlarca yıl yok olmadan topraktaki toksik varlığını sürdürüyor, sera gazı emisyonlarını yükseltiyor ve gezegenin ısınmasına sebep oluyor.
Ellen MacArthur Foundation’ın 2017 raporunda yayınladığı bir istatistik hem markaları hem de tüketicileri tekstil atıkları konusunda bir kere daha düşündürmüştü: Her saniye bir kamyon dolusu atık giysi toprağa karışıyor ya da yakılıyor. Bunu değiştirmek için tüketicinin atacağı ilk adım da kendi giysileriyle vedalaşırken en çevre dostu yolları izlemekten geçiyor.
Sizin için ömrünü dolduran ve artık kullanmak istemediğiniz kıyafetlerinizle ne yapabileceğiniz konusunda yardımcı bir rehber hazırladık. Öncesinde dilerseniz kıyafetlerinizi eskimeden daha uzun süre kullanmak konusunda hazırladığımız “Kıyafetlerin Ömrünü Nasıl Uzatırsınız” içeriğimize de göz atabilirsiniz.
Eğer giysilerinizin, aksesuarlarınızın ya da diğer tekstil ürünlerinizin artık kullanılmayacak durumda olduğunu düşünüyorsanız neler yapabilirsiniz?
Geri Dönüşüme Gönderin
Eskiyen kıyafetlerin ne yapılabileceği konusunda en çevre dostu seçenek daima geri dönüşüm. Birçok belediye şehrin hemen her noktasına yerleştirdiği giysi geri dönüşüm kumbaralarında atık giysileri topluyor ve dönüşüm tesislerine iletiyor. Bunun yanı sıra dönüşüm tesisleriyle direkt olarak iletişime geçip, belirli periyotlarla giysi ve diğer tekstil atıklarınızı siz de geri dönüşüme gönderebilirsiniz.
Doğal Materyalleri Kompost Edin
Eğer organik atıklarınız için bahçenizde bir kompost makineniz ya da doğal bir kompost kuyunuz varsa; pamuk, yün, ipek, keten gibi doğal materyallerden yapılmış giysilerinizi de kompost edebilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken kıyafetin sentetik içerikler barındırıp barındırmadığı. Çünkü polyester gibi materyaller kompost sürecini yavaşlatıyor, hatta kimi zaman engelliyor. Sonrasında kompostla elde ettiğiniz gübreyi bahçenizde, evinizdeki bitkilerde kullanabilir, gerçek bir döngüsel moda deneyimini günlük yaşamın bir parçası haline getirebilirsiniz.
Yenilemeyi Deneyin
Eğer kullanılamayacak durumda olduğunu düşündüğünüz ama vedalaşmak istemediğiniz kıyafetleriniz varsa, onları yenilemeyi denemekten çekinmeyin. Yeni düğmeler, sağlam bir fermuar, belki yaratıcı birkaç parça yama ya da aksesuarlar ile giysilerinizi onarıp kullanmaya devam edebilirsiniz.
Patchwork Tasarımlar Yapın
Giysileriniz eski ancak kumaşları değerlendirilebilecek durumdaysa, onları patchwork tasarımlarla bir sanat projesine dönüştürmek mümkün. Rock müzik tarihine yön veren müzisyenlerden Patti Smith otobiyografik “M Treni” kitabında, eşinin eski gömleklerinden patchwork bir battaniye projesine başladığından söz eder. Siz de evdeki fazlalıkları ayırıp büyük ya da küçük bir proje başlatabilir, kıyafetlerinizi yaratıcı bir şekilde değerlendirebilirsiniz.
Eğer giysileriniz, aksesuarlarınız ya da diğer tekstil ürünleriniz hala kullanılabilecek durumdaysa ancak siz artık kullanmak istemiyorsanız neler yapabilirsiniz?
İhtiyacı Olan Birine Verin
Artık kullanmadığınız ancak iyi durumdaki giysilerinizi değerlendirmenin en anlamlı ve güzel yolu, onları ihtiyacı olan birine vermek. Dilerseniz bir arkadaşınıza vererek ya da bir hayır kurumuna bağışlayarak kıyafetlerinizi yeni sahipleriyle buluşturabilirsiniz. Hem kendi ihtiyaçlarınızı gidermek hem de kullanmadığınız giysileri değerlendirmek konusunda yenisini almak yerine olan bir kıyafeti değerlendirmek daima en çevre dostu seçenek, unutmayın.
Online Platformlarda Satışa Çıkarın
Re-commerce kavramından ve modada her geçen gün daha da büyüyen bir pazar olduğundan “Modada Yeni Trend: Re-Commerce, Yeniden Satış” içeriğimizde söz etmiştik. Yeniden satış pratiği, online ikinci el platformlar aracılığıyla hızlıca kişisel moda alışkanlıklarımızdan birine dönüştü diyebiliriz. Kullanılabilecek durumdaki giysilerinizi bu platformlar üzerinden satışa çıkarmak, hatta kendi ihtiyaçlarınız için de bu uygulamaları incelemek, sürdürülebilir moda adına atılacak harika bir adım olacaktır.