Moda dönüşüyor. Doğal kaynakları ölçüsüzce tüketmek, insana ve çevreye zararlı materyaller kullanmak, insanlık dışı çalışma koşulları, aşırı üretim ve tüketim gibi modanın sürdürülebilirliğini tehdit eden tüm koşulların yeniden değerlendirildiği bir zamana tanıklık ediyoruz.
Tüketici daha iyisini talep ediyor, farkındalığı yükseliyor ve özellikle alım gücü gün geçtikçe biraz daha artan Z kuşağının sürdürülebilir moda talebi, markaların dönüşüm sürecini hızlandırıyor. Nielsen IQ’nun 2020 yılında yaptığı araştırmaya katılan 25 yaşın altındaki moda tüketicilerinin %73’ü, sürdürülebilir markaları tercih ettiğini söylüyor. Kaliteli ve uzun süre kullanabilecekleri parçaları tercih eden bilinçli tüketici üretilen ürüne değer veriyor, giysilerin geri dönüşümünü önemsiyor. Bu da bizi, her geçen gün sektörde market yüzdesi biraz daha büyüyen, modanın gelecek 10 yılına hakim olacağı söylenen yeni iş modellerinden birine getiriyor: Yeniden Satış, yani Recommerce.
Yeniden Satış Nasıl Trend Oldu?
Yeniden Satış; geçmişte değeri düşük, istenmeyen ikinci el kıyafetlerle özdeşleştirilen bir kavramken, artık lüks markaların ürünleri için ikinci el satış kanalları açmaya başlamasıyla, biçim değiştiriyor. Yeniden Satış modelleri; sürdürülebilirliği önemseyen, çevre dostu parçalar alıp ihtiyacı kadar alışveriş yapmak isteyen yeni tüketiciye tam olarak aradığı alternatifleri sunuyor. Yeniden Satış, modanın geleceği için döngüsel sistemleri desteklediği, markalara ekonomik olarak kazanç sağladığı için de her geçen gün daha fazla aktör bu modeli uygulamaya geçiyor.
Yeniden Satış artık “bir ürünün üretiminden kullanım ömrünün sonuna dek tüm süreçlerini doğru atık yönetimi ve kaynak kullanımı çerçevesinde planlayan döngüsel sistemlerin önemli bir uygulama alanı” olarak karşımıza çıkıyor.
Fazla Ürünleri Yenileyerek Yeniden Satış
Yeniden Satış’ın hızla yayılan en güncel hali, markaların herhangi bir sebepten satışa çıkmamış, en nihayetinde çöpe gidecek ürünlerini yenileyerek tüketiciyle buluşturması olarak karşımıza çıkıyor. The Northface, Mara Hoffmann, New Balance gibi markalar atıl ürünlerinin toprağa karışmasını önleyerek hem çevrenin sürdürülebilirliği için pozitif bir adım atıyor hem de bu ürünleri kazanca dönüştürüyorlar.
Nivogo’nun Döngüsel Yeniden Satış Sistemi
Biz markaların herhangi bir sebepten tüketim aşamasına geçemeyen şanssız ürünlerini yeniliyor, tüketim döngüsüne kazandırıyoruz. Bu ürünleri alıyor, yenilenebilecek olanları Nivogo Yenileme Merkezi’nde 6 aşamalık bir süreçten geçirerek döngüsel mağazalarımızda yeni kullanıcılarıyla buluşturuyoruz.
Siz de şanssız ürünlerinize bir şans vermek, binlerce giyim eşyası, ayakkabı ve çantanın doğaya karışmasının önüne geçmek, iş modelinizi yeniden satış ile döngüsel bir şekilde güncellemek istiyorsanız, bizimle iletişime geçebilirsiniz.