MODANIN KARBON AYAK İZİNİ DÜŞÜRMEK
Ağustos 23, 2021Modada Yeni Trend: YENİDEN SATIŞ “RECOMMERCE”
Eylül 5, 2021Modanın sürdürülebilirliği, döngüsel iş modelleri içerisinde üreticinin, tüketicinin ve markanın birlikte sorumluluk almasıyla mümkün. Bizce yakın gelecekte sektördeki dönüşüme; farkındalığı yüksek tüketicinin sürdürülebilirlik beklentileri, markanın çevreye ve tüketiciye kulak verip sistemlerini güncellemesi, üreticinin sürdürülebilir materyaller ve etik çalışma sistemleri geliştirmesi yön veriyor olacak.
“Yeni Tüketici” kavramından ve kullanıcının artık sürdürülebilirlik konusunda markaların bilirkişi olmalarını, dürüst olup gerçek adımlar atmalarını beklediğinden söz etmiştik. Hem çevrenin hem de markaların geleceği için sürdürülebilirlik konusunda bir an önce gerçek adımlar atılması gerekiyor.
Peki iyi modaya yön veren aktörlerinden biri olmak isteyen markaları geleceğe taşıyacak oluşumlar hangileri? İyi moda ortakları markaların hangi ihtiyaçlarına cevap niteliğinde hizmetler sunuyor? Sizin için derledik:
Kendini bir vakıf şeklinde konumlandırmış olan Ellen MacArthur Foundation, atık ve kirlilik yönetimini, üretilen ürünleri ve materyalleri, döngüsel ekonomiyi destekliyor. Döngüsel ekonominin faydaları, iklim değişikliği, biyoçeşitlilik kaybı gibi küresel sorunların çözümüne nasıl katkıda bulunulabileceği hakkında özgün araştırmalar yapan ve araştırmacıları destekleyen vakıf; işletmeler, uluslararası kuruluşlar, hükümetler, şehirler, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları, girişimciler gibi kilit aktörlerle birlikte çalışıyor. Vakfın oluşturduğu ve Nivogo’nun da üyelerinden bir olduğu topluluk sayesinde tüm bu aktörler döngüsel ekonomi konusunda önemli bir iş ve veri ağına ulaşabiliyor.
Brooklyn’de dev bir depoda operasyonlarını sürdüren Fabscrap, markalardan ve kuruluşlardan tekstil atıklarını topluyor, geri dönüştürüp kumaş, iplik gibi yeni materyallere dönüştürüp satışa sunuyor. Tasarımcılar, öğrenciler, terziler gibi tekstil yaratıcılarına ise belli kriterlere göre ayrıştırdıkları kıyafetleri depodan çok uygun fiyatlara satın alma, yenileyip yeniden kullanma şansı tanıyor. Tekstil atıklarının çöpe atılmak yerine uygun şekilde geri dönüşümünü, yeni materyallere dönüştürülmesini destekleyen girişime, markaların yanı sıra cüzi ücretler karşılığında bireysel kullanıcılar da atıklarını teslim edebiliyor.
Textile Exchange, kar amacı gütmeyen kimliğiyle çevre dostu materyaller konusunda sektörü bilinçlendiriyor, bu konuda kaynak sağlayan tedarikçileri markalar ve perakendecilerle bir araya getirdiği zengin bir network sunuyor. İyi materyaller konusunda küresel bir lider olarak görülen Textile Exchange, iklim pozitif materyallerin sektörde yaygınlaşması için yeni bir standart geliştirmek üzere çalışmalar yapıyor, veri topluyor ve analiz ediyor, açık kaynaklar yayınlıyor.
İnsanlar ve gezegen üzerinde pozitif etkisi olan ürünler tasarlamak, üretmek için dönüştürücü bir yol göstermek üzere kurulan Fashion Positive, 2020 yılından bu yana Textile Exchange bünyesinde faaliyet gösteriyor. Üye üreticilere ve markalara döngüsel materyaller konusunda hem açık kaynak hem de network sunan oluşum, sektörde döngüsel modellerin yayılması için sürdürülebilir materyal inovasyonları konusunda çalışıyor.
Dilerseniz buradan Fashion Positive ve Textile Exchange’in birlikte hazırladığı Döngüsel Materyal Rehberi’ni inceleyebilirsiniz.
Global Fashion Agenda, markalar ve perakendeciler için sürdürülebilirliğin stratejik bir öncelik olmasını sağlamak üzere kapsamlı araştırmalar hazırlayan, işbirlikleri sunan ve organizasyonlar düzenleyen küresel bir oluşum. Sürdürülebilir moda konusunda en geniş hub olarak 10 yılı aşkın süredir gerçekleşen Copenhagen Fashion Summit’in yaratıcısı olan Global Fashion Agenda, bu konuda farkındalık kazanmak isteyen modanın tüm aktörlerine yeni iş modelleri için çözümler sunuyor.
Modanın geleceği ve çevreye negatif etkilerinin azaltılması için araştırmalar yapan, yıllık kapsamlı raporlar ortaya koyan oluşumun, McKinsey ile birlikte hazırladığı “Fashion on Climate” raporunu mutlaka incelemenizi öneririz.
NIVOGO
Nivogo ekibi olarak modanın sürdürülebilirliğinin ancak döngüsel sistemler ile mümkün olduğunu görüp, perakende sektöründeki markalara sürdürülebilirliğin daha karlı olabileceğini, hem çevre dostu hem kazançlı bir modelin mümkün olduğunu göstermek üzere yola çıktık.
Bu doğrultuda Nivogo Yenileme Merkezi’nde herhangi bir sebeple amacını gerçekleştiremeden döngünün dışında kalan şanssız ürünleri yeniliyor, döngüye yeniden kazandırıyoruz. Kurduğumuz bu “Sıfır Atık Sistem” ile; markaların doğrusal iş modellerini sürdürülebilirlik bakış açısıyla döngüsel bir modele dönüştürüyor, moda sektörünün çevreye karşı yıkıcı etkilerini azaltıyor, aynı amacı güden bilinçli üretici ve tüketici için “Sürdürülebilir Moda Hareketi” çatısında bir ortaklık ve buluşma noktası sunuyoruz.